Mindenszentek ünnepe és halottak napja, november 1-2.

2023.10.15.

Üzletünkben koszorúk, mécsesek, gyertyák kaphatók.


Termékeink sokasága nem teszi lehetővé a teljes árukínálat bemutatását. Egy látogatás az üzletünkbe, mindenképpen megéri.  

Mindenszentek ünnepe (November 1.)

A katolikus egyházban mindenszentek ünnepén, november 1-jén a megdicsőült, azaz mennybe jutott és szentté vált lelkeket ünneplik, másnap, halottak napján pedig minden elhunytról, de különösen is a tisztítótűzben szenvedő lelkekről emlékeznek meg. A protestáns egyházakban egyik nap sem kiemelt ünnep. 

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén mindazokat a megdicsőült, azaz mennybe jutott és szentté vált lelkeket ünneplik, akikről megszámlálhatatlan seregük miatt a katolikus naptár név szerint nem emlékezhet meg.


Mindenszentek ünnepe hazánkban 2000 óta újra munkaszüneti nap, amelyen a protestánsok és a nem hívők az elhunytakról emlékeznek meg. Mindenszentek ünnepéhez kötődően több népszokás is kialakult. A sírok megtisztítása és virággal való feldíszítése mellett általánosan elterjedt a halottak lelki üdvéért gyújtott gyertya. Magyarország egyes vidékein mindenszentek ünnepén bevett szokás volt, hogy a család halottaiért harangoztattak, máshol ételt adtak a szegényeknek. Sokan úgy hitték, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, hogy hazalátogassanak. Ezért ünnepi ételt főztek, kalácsot vagy cipót sütöttek, a családi lakoma után pedig a vacsoraasztalnál nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy azok visszatértükkor eligazodjanak a házban. Ezen a napon a munka általában tilos volt, hogy ne zavarják meg a halottak nyugalmát. Egyes településeken mindenszentek napján választották meg a bírót, és a cselédeket is ekkor fogadták fel. A mindenszentek ünnepét megelőző naphoz, október 31-éhez kapcsolódik az elsősorban ír (kelta) eredetű halloween. Elnevezése az All Hallows Eve kifejezésből származik, amely magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája.  

Halottak napja (November 2.)

Halottak napján, november 2-án a katolikus egyház minden elhunytról, de különösen is a tisztítótűzben szenvedő lelkekről emlékezik meg. 


Odilo clunyi apát 998-ban vezette be a rábízott kolostorokban az elhunytak emlékünnepét. Kezdeményezésének hátterében az a gondolat állt, hogy ha az egyház mindenszentek ünnepén megemlékezik a mennyország szentjeiről, a következő napon emlékezzenek meg az összes meghaltról is, aki a katolikus hit szerint még a tisztítótűzben szenved.

Forrás: www.evangelikus.hu