Itt az október, közeleg a halloween!

2023.10.03.

Halloween dekorációk érkeztek. Napi szinten frissülő árukészlet. Nálunk mindenki talál valami számára érdekeset.

Töklámpák, ablakdíszek, boszorkány kalapok, matricák, egyéb dekorációk...

Termékeink sokasága nem teszi lehetővé a teljes árukínálat bemutatását. Egy látogatás az üzletünkbe, mindenképpen megéri. 

A halloween története

A halloween angol fordításban tulajdonképpen a mindenszentek előtti estét jelenti, amely egy ősi kelta ünnepet takar. A hiedelmekkel ellentétben nem Amerikából, hanem angolszász területekről származik. Skóciában és Írországban a törzsek ekkor ünnepelték az újévet, a samhain ünnepet („nyár vége”), és egyszerre hódoltak a napisten és a holtak ura előtt. Úgy gondolták ugyanis, hogy ezen a napon térnek vissza az elmúlt évek holtainak lelkei, akik áldozatok bemutatásával engesztelést szerezhettek, hogy a mennyországba juthassanak. Ilyenkor a holt lelkek házról házra jártak, hogy megtalálják egykori lakhelyüket, ennek segítésére, és a gonosz szellemek elűzésére szolgált a Jack-lámpa, avagy töklámpás, ahogy legtöbben ismerik. Egy másik hiedelem szerint a holtak lelkei ilyenkor beköltözhetnek az élő emberek testébe, ezért különböző félelmetes maskarákat viseltek a szellemek elűzésére. 


A töklámpás legendája

Egy ír legenda szerint nevét (Jack-lámpás) egy részeges kovácsról, Jack O’Lanternről kapta, akit maga az ördög hívott magával a pokolba, ahová Jack nem akart vele tartani, ezért furfangosan megkérte, hogy válasszon egy almát a fájáról, és amikor az ördög a fán volt, vésett a törzsébe egy keresztet. Mivelhogy az ördög fél a kereszttől, nem mert lemászni a fáról, kénytelen volt fent kucorogni. Végül hosszas egyezkedés után Jack leengedte a fáról azzal a kéréssel, hogy cserébe gondolkodjon arról, hogy ne kerülhessen a pokolra (mert ugyebár erre jó esélye volt a részeges élet miatt). Az ördög rögtön eltűnt, amint lemászott, ám amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között ragadt, előbbibe bűnös élete miatt nem kerülhetett, utóbbiba az ördög nem engedte be, mert haragudott rá. Jack végül már csak némi fényt kért tőle, hogy visszatalálhasson az élők világába, az ördög pedig adott is neki egy örökké izzó fadarabot, amit Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe rakta lámpásnak. Ezt a takarmányrépát váltotta fel az Amerikában is őshonos, sokkal könnyebben kivájható, narancssárga színű sütőtök, és alakult ki a ma is elterjedt töklámpás. 


Szokások Amerikában és Magyarországon

Halloween estéjén Amerikában jelmezes gyermekek kopogtatnak végig az ajtókon, és a „Trick or treat!”, vagyis szabad fordításban „Csokit vagy csalunk!” mondattal állítják választás elé a ház gazdáját. Bár ilyenkor választhatná a „csíny” opciót a házgazda, általában édességet kapnak a gyerekek, majd folytatják a házalást. A baráti társaságok sokszor jelmezes bulit tartanak október 31-én, és rengeteg háznál igazán különleges dekorációt készítenek ezen az estén.New Yorkban minden évben ezen a napon megrendezik a New York’s Village Halloween felvonulást, ahol több mint 1,6 km hosszan közel ötvenezer jelmezes vonul fel, köztük zenészek, cirkuszi előadók, táncosok. Rengetegen mennek el megnézni, illetve követik a tévében a felvonulást.Magyarországon a 2000-es évek elején kezdett terjedni, de mivel magyar eredete nincs a halloweennek, csak amerikai filmekből, gyermekkönyvekből vált ismertté. Ezáltal rengetegen idegennek érzik, emiatt nem is ünneplik ezt a napot, azonban a gyermekek és az egyetemisták körében továbbra is népszerű maradt. Előbbiek közül sokan vették át a jelmezes, házalós cukorka gyűjtögetés szokását, leggyakoribb jelmezek a zombi, vámpír, csontváz, sikoly és boszorkány, de sokan például valami állatnak vagy szuperhősnek öltöznek. Az egyetemisták természetesen inkább a jelmezes partikat élvezik ezen az estén, mintsem a cukorkagyűjtést. 

Forrás: https://pemonline.hu/