Elindult a szúnyogszezon.

2023.05.29.

Mit tehet a szúnyogok gyötrése ellen? Az első lépés, hogy ellátogat a Villker üzletébe, és megtekinti a kínálatot. :)

Nálunk méterben is kapható szúgyogháló. Mérje le a védeni kívánt ablakokat, majd fehér, szürke és fekete színekből válogatva, vásároljon nálunk pontosan annyit, amennyire szüksége van.Mi van ha már bejutott a lakásba? Nincs is hangulatosabb a kellemes nyárestéknél, melyeket a teraszon vagy a nyitott ablakoktól szellős lakásban relaxálva tölt el az ember. A harmóniát azonban egykettőre tönkretehetik a zümmögő, folyton csipkelődő szúnyogok, és társaságukban még a pihentető alvás sem lehet garantált. Szerencsére nem kell elviselni a betolakodók jelenlétét. A Villkerben kapható szerekkel el fog tudni bánni velük.

A rágcsálók és egyéb rovarok is aktívabbak a nyári hónapokban. A lakás védelme csak a jól megválasztott szerekkel és stratégiával lehetséges.

Ezenkívül kapható nálunk elektromos rovarcsapda is. Mi is az?

Az elektromos rovarcsapdák fényre vonzódó rovarok ellen eredményesen biztosíthatják az adott terület rovarmentességét. Az elektromos rovarcsapdákban közös tulajdonság, hogy a fényre vonzódó rovarokat speciális UV fénycső, vagy csövek segítségével a készülékhez csalogatják, majd megsemmisítik.

Van egy extra tippünk is a horgászoknak. Az éjszakai horgászat alapfeltétele, sok helyen a megfelelően kivilágított horgászhely! Ez sokszor nehezen megvalósítható, mivel az elektromos lámpák energiaforrásai könnyen lemerülhetnek és az utántöltés lehetőségei korlátozottak. Nem úgy az olajos lámpák, melyhez ha viszünk elég utánpótlás olajat, egy egész hetes túrát végig világítanak nekünk. A nálunk kapható Citromix lámpaolaj, ráadásul szúnyogriasztó hatású is.

És egy pár jó hír is az idei szúnyoggyérítéssel kapcsolatban:

Április első hetében elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. Első lépésként a Tisza és a Körösök mentén, és a Tisza-tónál légi biológiai módszerrel, míg Pest vármegyében földi biológiai technológiával léptek fel a vérszívók ellen.

 Az elmúlt három évben a katasztrófavédelem feltérképeztette a csípőszúnyogok tenyészőhelyeit azokon a területeken, ahol rendszeresen jelentős szúnyogártalom alakul ki, azaz a folyók menti térségeket és a nagyobb tavak környezetét. A tenyészőhelyek ismeretében már pontosan és hatékonyan alkalmazható a szúnyoglárvák ellen hatásos biológiai módszer. A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan.

 A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján tervezik meg a kezelések menetét. A Tiszán a közelmúltban levonult kisebb árhullám után kialakult tenyészőhelyeken április 5-én elindult a biológiai szúnyoggyérítés. Pest vármegye déli részén elsősorban a lehullott csapadék hozott létre kisebb, elszórt tenyészőhelyeket, itt földi lárvagyérítést terveznek végezni. 

A hűvösebb időben a lárvák fejlődése lelassul, ezért a szakemberek még a következő hétre várható felmelegedés előtt elvégzik a kezeléseket. Minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog. Éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket kiönteni, lefedni, illetve rendszeresen cserélni. Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon benne megállni az esővíz. 

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatókat készített, Ön is védekezzen a szúnyogok ellen, illetve Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről címmel, amelyek az nnk.gov.hu honlapon elérhető.

/Forrás: Balatonkenesei Hírlap/