Valentin-napi ajándékok a Villkernél.
  1. A képek a kínálatunkban szereplő termékekről készültek. Látogasson el üzletünkbe!

2023.02.10.

VALENTIN-NAP, BÁLINT-NAP

A Valentin-nap vagy Bálint-nap már világszerte a szerelmesek napja – de honnan ered ez a különleges nap? 

MIKOR VAN VALENTIN-NAP?

Az egyik leggyakoribb kérdés – valószínűleg leginkább a férfiak körében – legalábbis a Google statisztikái alapján. Erre könnyű válaszolni: február 14-én. De vajon miért pont ekkor, és egyáltalán: honnan ered a szerelmesek napja, amikor a párok megajándékozzák egymást? Mielőtt erre választ adnánk, vizsgáljuk meg, kiről is kapta a nevét, illetve mit is jelent igazából ez a nap.

SZENT VALENTIN ÉS A SZERELMESEK NAPJA

Egy legenda szerint a harmadik század végén élt Rómában egy Valentin nevű keresztény pap. Ekkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot – az uralkodó szerint így jobb katonák váltak az ifjakból. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmes ifjakat. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a keresztény papot. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda úgy szól, hogy a leány vak volt, a pap azonban hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása.Végül 496-ban I. Geláz pápa elrendelte, hogy a szentként tisztelt Bálintra a pogány Luperkália ünnepnapjával majdnem pontosan egy időben, február 14-én emlékezzenek – egyúttal az előbbi ünnepet betiltotta. Azóta ez az ünnep fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

BÁLINT-NAPI HAGYOMÁNYOK MAGYARORSZÁGON

A Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít nálunk, Bálint napjához azonban többféle hiedelem is kapcsolódik. Néhány példa:

  • Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni – de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.
  • Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, amennyi magot talál benne, annyi gyermeke fog születni.
  • Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal leány megálmodja a jövendőbelije nevét.
  • Bálint napjának reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.
  • A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.

A VALENTIN-NAP HELYESÍRÁSA

Apróság, de sokakban felvetődik február első két hetében, hogy pontosan hogyan is kell írni ennek az ünnepnapnak a nevét. Egyedi megoldások is születnek (például Valentín-nap, hosszú “í”-vel, vagy “Valentinnap”, de a leggyakoribb helytelen alak a kötőjel kihagyásából adódik: “Valentin nap”.)A fenti, hibás alalokat jobb is rögtön elfelejteni. Az egyetlen helyes forma: Valentin-nap, illetve Bálint-nap.