Munka ünnepe – május 1

 2023.04.25.

A munka ünnepe, május elseje a munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. 

Munkás Szent Józsefre is emlékezünk a jeles napon, amihez a majális szokása is kapcsolódik. 2023-ban május 1-je hétfőre esik, így háromnapos hétvégénk lesz.

A nemzetközi munkásmozgalmak harcolták ki, hogy május elseje ünnep legyen. Azokról a gazdasági és szociális vívmányokról emlékezünk, amelyeket a munkások értek el. Robert Owen 1817-ben fogalmazta meg a munkások követeléseit. Többek között az addigi 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését szerették volna elérni. Először 1856-ban sikerült ezt érvényre juttatni. Május elsején a katolikusok Jézus nevelőapjára Munkás Szent Józsefre, az ácsra emlékeznek. Az egyház a kommunista befolyást akarta ellensúlyozni azzal, hogy megszentelte ezt a napot. Már az ősi tavaszi ünnepkörben is megtalálhatjuk ezt a jeles napot. Ehhez kapcsolódik a majális és a májusfa-állítás szokása. 

A májusfa, a zöld ág a természet megújulásának szimbóluma. Az udvarlási szándék bizonyítéka is, szerelmi ajándék. Általában a legények közösen állították a fákat, vagy minden lányos ház udvarára, vagy csak kitüntetett helyekre. A fa kivágása, hazaszállítása titokban történt, hajnalra feldíszítették. A fa díszítéséből olyan következtetéseket lehetett például levonni, hogy ki kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát.

Csocsó, avagy éljen május 1-je! (részlet)