Mikor jön a Mikulás?

2023.12.06.

Örökös vita tárgyát képezi az a kérdés, hogy a Mikulásnak december 5-én vagy 6-án kell érkeznie, illetve, hogy az ajándékokat reggel vagy este rakja a csizmákba. Ebben a cikkben ennek a témának járunk utána, de előre kijelentjük, hogy fölösleges ezért vérre menő csatákat vívni, hiszen egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy melyik nap kell a Mikulásnak érkeznie, az egyedüli biztos dolog, hogy a Mikulás napja december 6-án van, Mürai Szent Miklós halálának nyomán.

Ilyen, és ehhez hasonló ötletes, vicces dolgok is kaphatók nálunk.


Mikor jön a Mikulás?

Mint fentebb említettük december 6-án van a Mikulás-nap, ebben van egyetértés. Innen válhat kettő, vagy inkább háromfelé a történet:

  • jöhet a Mikulás december 5-én este,
  • érkezhet december 6-ára virradó éjszaka/reggel,
  • de még december 6-án este is megérkezhet.

Hogy ezek közül melyik a legelfogadottabb? A válasz az, hogy a december 6-ai verzió, hiszen ekkor van Mikulás-nap, így célszerű úgy időzíteni, hogy ilyenkor kapják meg az ajándékokat a gyerekek. A hagyomány szerint a gyerekek december 5-én kitisztították a csizmájukat és az ablakba, vagy az ajtóba tetté azokat, hogy másnapra a Mikulás megtömje azokat mindenfajta jóval, vagy virgáccsal, ha az adott illető nem jól viselkedett.Ezekből a történetekből kiindulva azt mondhatjuk, hogy talán az a „legmegfelelőbb”, ha december 6-án reggel jár a Mikulás. De mivel nagyon sokszor a Mikulás-nap hétköznapra esik és a gyerekeknek iskolába vagy óvodába kell menniük, így a szülők gyakran elcsúsztatják egy nappal előre vagy hátra, hiszen, ha december 6-a épp egy hétköznapra esik, akkor csomagnyitás után sokkal nehezebb rávenni a gyerekeket, hogy hagyják ott az ajándékokat.De még az utóbbi indokot leszámítva is nagyon sok olyan család van, ahol december 5-én este (például jelen sorok írójánál is) vagy december 6-án este jár a Mikulás. A történet szerint is december 5-én kell kihelyezni a cipőket, csizmákat, hogy az éjszaka folyamán megpakolja a Mikulás, így semmi gond nincs belőle, ha valahova már december 5-én este ellátogat a Mikulás, vagy ha valahova, csak december 6-án este ér oda.Száz szónak is egy a vége: valójában nem az a fontos, hogy mikor jár a Mikulás, hanem az, hogy örömet okozzunk vele a gyerekeknek. De, ha valakinek mindenképp megkell jelölnünk a dátumot, akkor azt kell mondanunk, hogy a Mikulás december 6-án jár. 

 

Mikulás vagy Télapó?

Triviálisnak tűnik, de valójában a két személy nem egy és ugyanaz. A Mikulást Szent Miklóshoz (270. március 15. – 343. december 6.) köthetjük, aki Myra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, aki azért vált ismertté, mert segített a szegényeknek és az elnyomottaknak, többek között gyermekeknek és diákoknak. Több országban is a nehéz körülmények között élők védőszentje. A Mikulás általában piros köpenyt, sapkát és nagy fehér szakállt visel, és a gyerekeknek édességeket, játékokat és ajándékokat hoz a szintén piros táskájában, puttonyában.Ezzel szemben a Télapó a nyugati keresztény világ karácsonyi alakja. A keveredés legfőbb okai között megemlíthető, hogy a két személy kinézete nagyon nagy mértékben megegyezik: mindketten piros ruhát hordanak, mindketten idős, fehér szakállas férfiak, illetve természetesen mindketten ajándékoznak, meglepik a gyerekeket.A legfontosabb különbség a két személy között, hogy míg nálunk a Mikulás Mikuláskor, azaz december 6-án érkezik, addig a Télapó (aki valójában a Santa Claus, csak nálunk Télapónak fordítják) az angolszász országokban mindig karácsonykor, azaz december 25-ére virradó éjszaka pakolja az ajándékokat a fa alá. Gondoljunk csak a népszerű amerikai karácsonyi filmekre, mire a gyerekek felkelnek, az ajándékok már ott hevernek a karácsonyfa alatt.Ezen felül különbségként még megemlíthető, hogy a Mikulás ajándékot és virgácsot hoz, amelyet a gyerekek cipőjében, csizmájában helyez el, addig a Télapó szánon érkezik és a keményen mászik be a házakba, hogy aztán ott hagyja az ajándékokat a karácsonyfa alatt, majd távozás előtt elfogyasszon egy pohár tejet és egy kis kekszet. 

Forrás: https://unnepmania.hu/mikulas/mikor-jon-a-mikulas/