10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

2024.06.17.

 A grillezés egy népszerű kikapcsolódási forma, amit otthon, valamelyik közösségi tűzrakónál, de akár az erkélyen is űzhetünk.  Nálunk mindent megtalálsz, ami a kerti grillezés elengedhetetlen kelléke. Faszén, bogrács, sütőtárcsa, begyújtáshoz szükséges dolgok, stb. Szerezd be az eszközöket, és mehet is a finom húsok sütögetése! Van azonban néhány alapszabály, amit nem árt közben betartani. 

  1. Tisztaság: Figyeljünk arra, hogy mindig tiszta grill rácsra tegyük fel a húsokat vagy zöldségeket. Vagy begyújtás előtt súroljuk le (lehetőleg vegyszermentes tisztítószerekkel), vagy nagyon magas hőfokon égessük le a rácson lévő szennyeződéseket.

  2. Begyújtás: Ha tele van a grillünk az előző sütögetés után visszamaradt hamuval, mindenképpen takarítsuk ki, elsősorban a megfelelő légáramlat miatt. Ezután töltsük fel a grillünket faszénnel és ha elég hely van benne, akkor legalább két hőzónát alakítsunk ki. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a grillünk egyik felébe több faszenet halmozunk fel, mint a másikba: erre azért van szükség, hogy a sütésünket segítse. A begyújtást semmi esetre sem vegyszerekkel végezzük. Használjunk elektromos grill gyújtót, esetleg egy sima hőlégfúvó is megteszi, vagy grillbegyújtó kémény. Így az égett vegyszerek íze nem lesz érezhető a húsokon és zöldségeken.

  3. A megfelelő hőmérséklet: A hőzónák kialakítása nagyban megkönnyíti a munkánkat. Begyújtás után semmi másra nincs szükség, csak türelemre: hagyni kell leégni a faszenünket. Ha ez megtörtént, indulhat a grillezés: az erősebb hőzónába rakjuk fel a húsainkat. Miután egy szép sült kérget kaptunk, átrakjuk a húst a csendesebb részre, ahol a be tudjuk fejezni a sütést. Így nem égnek meg a hússzeletek, viszont megfelelően át tudnak sülni és ezzel együtt már a pihentetés is megtörténik.

  4. Alapanyagok: Nagyon fontos az alapanyagok megfelelő kiválasztása, grillezéshez csakis friss és jó minőségű alapanyagokat használjunk.

  5. Pácolás/nem pácolás: Vannak, akik azt vallják, hogy már napokkal a grillezés előtt be kell pácolni a húsokat, mások szerint ez tilos. Ebben a kérdésben én az arany középutat választom: vannak olyan húsok, melyeknek jót tesz a pácolás (sertéstarja, csirkeszárny stb.), és vannak olyanok, melyeket én nem pácolok soha (steak). Egy alapszabály biztosan van, a steak húsokat soha ne kenjük be mustárral!

  6. Pihentetés: Minden húst érdemes pihentetni sütés után, hiszen sütés közben a húsok rostjai befeszülnek, ezért érezhetjük azt tapintásra is, hogy kemények. Ha van lehetőségünk, alakítsunk ki a grillünkön egy olyan zónát, ahol nincs parázs a rácsunk alatt, és húzzuk oda a pihentetni kívánt húsokat. Ha erre nincsen lehetőség, akkor egy tányérra pakoljuk fel az elkészült ételeinket és egy alufóliát húzzunk rájuk. A pihentetés után a húsok rostjai ellazulnak, ezt tapintásra is érezni fogjuk. Ha úgy ítéljük meg, hogy elkészültünk, akkor még érdemes egyszer a legnagyobb hőzónára visszahelyezni a húsokat egy úgynevezett második „kérgezésre”. Ez oldalanként nagyon magas hőfokon 5-5 másodpercet jelent csupán.

  7. Köretek: Érdemes arra figyelni, hogy mire a húsok elkészülnek, a köretek is készek legyenek a fogyasztásra. Ha egy hideg salátát/majonézes salátát szeretnénk a húsok mellé, akkor azt jó előre készítsük el, ha pedig a köretet is a grillen szeretnénk megsütni, akkor időzítsük úgy, hogy lehetőleg egyszerre készüljenek el a húsokkal.

  8. Tálalás: Fontos, hogy ne csak feldobáljuk a tányérra az elkészült ételeket, mindig próbáljuk meg esztétikusan tálalni azokat. Ne feledjük, hogy mindig a szemünkkel „indítjuk” az evést, a látvány ugyanolyan fontos, mint maga az íz.

  9. Evés: Ha mindennel elkészültünk, lazuljunk el, élvezzük az elkészült ételeket és a jó társaságot

  10. Takarítás: Érdemes másnap, mikor már kihűlt a grillünk egy alap takarítást elvégezni rajta, így a következő alkalommal nincs szükség hosszadalmas felkészülésre.

GRILLTÁRCSA: ÍGY KÉSZÍTHETSZ RAJTA SZUPER FINOM ÉTELEKET

Gondoltad volna, hogy grilltárcsát már 100 éve is használtak? Pedig így van. S miért érdemes ezen készíteni az ételeket? Számos nyomós érvet sorolhatnánk hozzá. Ami biztos, hogy a használata nagyon egyszerű, és parádésan finom kajákat készíthetsz rajta. Íme minden fontos infó, amit a tárcsán sütésről tudni érdemes. 

Miért népszerű a szabadban főzőcskézés rajongói körében ez az immáron több mint 100 éves főzési technika, mely esetében a főzési felületet tulajdonképpen egy újrahasznosított tárcsa lemeze szolgáltatja? Nos, a tárcsán sütögetés a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem a magyarok találmánya. Meglepő, de a tengerentúlról, egészen pontosan Mexikóból indult világkörüli útjára, s jutott aztán el Európába és hazánkba is ez a nagyon egyszerű, mégis remek kerti sütögetési módszer. A tárcsalemez eredetileg a mezőgazdaságban használatos, acélból készült eszköz, amelyet talajművelésre használnak. Hegeszthető rá fogantyú is, így magát a lemezt jóval könnyebb szállítani, használni. 

MILYEN ÉTELEKET KÉSZÍTHETÜNK RAJTA?

Ez a nagyjából 50-60 cm átmérőjű tárcsalemez leginkább a wokra hasonlít, de annál vastagabb anyagból készül. Mivel meglehetősen nagy felületet kell felfűteni a sütögetés közben, gondosan oda kell figyelni a hőelosztásra a teljes tárcsa felületén. A tárcsán a legnépszerűbb húsos, burgonyás, tésztás, paprikás és paradicsomos fogás is elkészíthető. Magas szegély is hegeszthető a tárcsára, melynek köszönhetően, akár a bográcsban, leveseket, pörkölteket is főzhetünk benne.

MIÉRT FŐZZÜNK TÁRCSÁN?

Leginkább azért, mert kialakításának köszönhetően a tárcsán különböző hőfokon süthetünk. Középen forróbb, míg a széleken kevésbé meleg az edény, így akár többféle húst is süthetünk egyszerre. Középen kérget piríthatunk a húsokra, majd a szélekre húzva omlóssá süthetjük a belsejét is. A magas hőmérsékletre felhevített középső tárcsarészen sülnek a zamatos hússzeletek vagy húsos fogások, míg a zöldségeket, gyümölcsöket a széleken grillezhetjük meg.A tárcsán sütögetés valójában ugyanaz a főzési eljárás, mintha vasserpenyőt használnánk. A szokásos módon készíthetünk rajta olyan népszerű egytálételeket, mint a csillis bab, a brassói aprópecsenye, de akár palacsintát, lángost, sőt pizzát is süthetünk rajta. Utóbbiakhoz természetesen jóval kevesebb zsiradékra lesz szükség.

MILYEN KARBANTARTÁST IGÉNYEL A GRILLTÁRCSA?

A tárcsát az öntöttvas serpenyőkhöz hasonlóan moshatjuk el és tarthatjuk tisztán. A tisztításhoz soha ne használjunk erős, maró vegyszereket, amelyek károsíthatják a felület. Bőven elég, ha a forró vizes mosogatószerrel és szivaccsal öblítjuk le a használat után. Bevethető a táborozók bevált trükkje is, amely igazán környezetbarát edénytisztító eljárás: picit megnedvesített tiszta homokkal óvatosan átdörzsölgetjük a felületet, majd tiszta vízzel jól leöblítjük. (Ezt a természetes „súrolószert" ajánljuk valójában minden bevonatmentes öntöttvas edény, felület gyors és hatékony tisztításához is.) Miután megszáradt a tárcsa, javasolt nagyon vékonyan olajjal átkenni, és így tárolni a következő használatig. 

Források:

http://www.bbq.hu/magazin/bbq-tudasbazis/10-kovetendo-alapszabaly-faszenes-grillezesnel

https://www.mindmegette.hu/grilltarcsa-hasznalata-fozes-sutes-64538/